Unieke stem en sound

Iedereen is uniek. We kunnen iemand anders nadoen als oefening, maar uiteindelijk wil je je eigen identiteit kunnen uitdragen, wanneer jij je hart er uitzingt.

Hoe vind jij je unieke stem en sound?

Trust the process
Trust yourself

Wat is sound?

In het artikel over zangtechniek, heb je al een klein stukje kunnen lezen over de vorming van geluid. Hoe de stembanden werken, maar ook hoe de geluidsgolven die van de stembanden afkomen, zich om kunnen vormen tot een specifiek geluid. Heb je het niet gelezen? Om het hele plaatje te hebben achter de vorming van geluid door de stembanden, raad ik je aan dat te doen! Lees het hier.

Maar, wat is sound? De letterlijke vertaling is natuurlijk ‘geluid’, maar wat ermee bedoeld word in zangtermen, is het specifieke en unieke geluid dat jouw stem heeft. Beyoncé bijvoorbeeld heeft een beetje een mid-warme sound waar Christina Aguilera een iets hogere, schellere sound heeft. Miley Cyrus heeft weer een vrij zware, donkere sound, hoewel ze wel schel kan klinken in de hoogte. Ariana Grande bijvoorbeeld, heeft een hele lichte sound, maar is niet super schel. Mede omdat zij niet vaak full-on haar stem gebruikt. Maar daar hebben we het wel een andere keer over. Zo hoor je vaak direct aan een nummer wie de zanger of zangeres is, of herken je op zijn minst, de sound.

Sound vormen

sound vorming
EN
RESONANTIE

De vorming van je sound gebeurd in je hele lichaam, hoewel de meeste vorming van je sound in het bovenste deel van het lichaam gebeurd. Wanneer je denkt aan het vormen van je sound, is het belangrijk dat je je bewust blijft van het feit, dat zingen een vorm is van praten. je stembanden trillen en er komt geluid! Dat is de basis. 

Dit is ook de reden, dat zingen niet per se een zware opgave hoeft te zijn en dat je super veel moeite moet gaan doen in je keel of met de stembanden zelf. Zingen kost absoluut meer energie en dit zal later in een artikel zeker nog aan bod komen. Probeer maar eens te roepen. Net alsof je op de markt van je bananen af moet en ze aan de man probeert te brengen, door om te roepen dat je bananen te koop hebt voor maar 50 cent! Of, je bent een prediker in de middeleeuwen die het geloof aan de man probeert te brengen en in het midden van een plein, op een houten kist, staat te oreren.

Of, mijn favoriet, je bent Romeo die aan Juliet, onder aan haar balkon, een gedicht voordraagt. Het woord ‘voordragen’ zegt voor mij zoveel en ik vind het een prachtige omschrijving van het maken, van een toon. De toon moet gedragen worden. Wanneer je slapjes poëzie aan het oplezen bent, komt het niet over. Maar wanneer je het echt VOORDRAAGT, ja, dán ineens gaat het leven en dán, hoor je dit ook terug in de sound van iemand zijn stem. 

Oefening voor het vinden van je eigen geluid

Hoe kan je dit oefenen? 

Neem een stukje tekst van het liedje dat je aan het oefenen bent. Lees dit eerst eens op. Neem jezelf op zodat je het terug kan luisteren!

Vervolgens lees je het op alsof je naar Juliet op het balkon aan het voordragen bent. Of alsof je een groep met vierjarige kinderen aan het voorlezen bent. Of alsof je een marktkoopman bent.

Je zal merken dat de energie die je in het oplezen steekt, heel anders is, als je dat met een bepaalde intentie doet.

Begin dan vervolgens met een stukje voorlezen en ga dan steeds iets meer over in zingen. Probeer daarbij je sound van je spreekstem vast te houden. Zo krijg je de meest pure sound en meest natuurlijke gebruik van je stem.

Wil je meer weten over het vinden van jouw unieke stem en sound? Kom dan een keertje op zangles! 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.