5 redenen!

Iedereen zingt, wil graag kunnen zingen, vind van zichzelf dat ze niet kunnen zingen… Zingen voor anderen is spannend… En daarom geef ik je 5 redenen om zangles te nemen!

5 Redenen om zangles te nemen

Iedereen wil kunnen zingen, maar de meeste mensen vinden het te spannend.

Ok, bijna iedereen wil kunnen zingen. Er zullen altijd uitzonderingen zijn op de regel. Maar… in dit geval, vrij weinig denk ik. Sowieso heb ik het idee dat iedereen heel graag wil kunnen zingen. Dat is in ieder geval iets, dat ik vaak hoor. Wanneer mensen er achter komen dat ik zangeres ben, is het eerste wat ze roepen; “Kan jij zingen?!”. Daarna komt de uitspraak.

“Ik wou dat ik kon zingen!”

En daarna zeggen ze altijd. “Maar ík kan niet zingen.” Daar zit altijd een ‘klein’ verlangen in. De meeste mensen willen graag kunnen zingen. Waarom? Omdat zingen leuk is! En het lekker voelt, om al je emoties weg te zingen. Misschien stiekem ook wel, omdat iedereen het altijd speciaal vind, als je het goed kan zingen. Laten we eerlijk zijn, het voelt lekker als jij kan shinen op die karaoke avond en ‘feel like a star’ for one night!


Iedereen wil kunnen zingen
Vals zingen

Veel mensen zouden dus graag beter willen zingen en toch, gaan ze niet op zangles. Dit komt vaak voor uit een stukje angst, of beter gezegd, verlegenheid. Doordat er een groot oordeel gegeven kan worden over hoe je zingt, durven veel mensen niet hardop en zeker niet, in het bijzijn van anderen, te zingen. 

Het is die Judgement

We weten het allemaal. Iedereen heeft een mening als het op zingen aankomt. Één valse noot en het hek is van de dam! Want, o wee, als we niet perfect zingen. Dit geldt zeker, als we naar artiesten op het podium kijken, maar ook oordelen we vaak zo, over elkaar. Zelfs dus, als iemand voor de lol zingt, oordelen we over zangkunsten, laat staan het oordeel over een professional. Maar goed, dit is naar mijn mening een van de grootste redenen, dat mensen niet voor anderen durven te zingen. Het oordeel dat gegeven kan worden. En zingen, voelt als een extensie van jezelf. Dus wanneer iemand hier iets negatiefs over te zeggen heeft, komt dat hard aan. Je schaamt je, voelt je persoonlijk aangevallen, voelt je helemaal kut omdat je niet perfect bent, kortom, allerlei emoties komen hieruit voort. Daarom is voor veel mensen zangles spannend. Maar ik geef je nu 5 redenen om tóch zangles te nemen!

Reden om zangles te nemen

Zingen maakt je gelukkig en verlaagd stress!

Niet alleen omdat, wanneer je iets leuk vind, je er blij van word. Want dat is natuurlijk de voornaamste reden, dat je een hobby hebt. Maar het is ook wetenschappelijk bewezen, dat zingen stress verlagend werkt en je gelukkig maakt! 

Dit heeft te maken met de dopamine, endorfine en serotonine die er vrijkomen, wanneer je actief zingt. Het effect hiervan is vele malen groter, dan wanneer je alleen luistert, naar muziek. Zeker dopamine heeft een grote invloed, op hoe zingen ons kan laten voelen. Dit stofje activeert een aantal delen in ons brein, waardoor we ons gelukkiger gaan voelen. We voelen ons ook op sociaal gebied meer connected met anderen en dat gevoel word versterkt wanneer we in een koor zingen!

Zingen is stressverlagend

Maar die neurologische effecten zijn niet het enige, dat er voor zorgt dat we ons beter voelen en ons stress level verlagen. Je bent ook veel bezig met je ademhaling. Wist je, dat er tegenwoordig zoiets bestaat, als een ademcoach? Die zijn er, omdat de meeste mensen verkeerd ademen, waardoor ze gestresst raken, minder goed kunnen spreken, last hebben van slapeloosheid en extra vermoeid zijn. Dit kan allemaal een gevolg zijn van een slechte en hoge ademhaling! Ook bij meditatie en Yoga leer je beter ademen. 

Wanneer je zangles neemt, heb je als toegevoegde waarde, dat je veel meer ontspanning in je leven kan creëren, doordat je goed leert ademen. Zó verlaag je ook je stresslevel. En tijdens het goed leren ademen, ben je ook nog eens lekker aan het zingen! De effecten zijn dus dubbelop, doordat je dopamine aanmaakt tijdens het zingen zelf, maar ook goed en diep leert ademen! 

En dus maakt zingen je SUPER GELUKKIG!! 

En nu, meer dan ooit misschien wel, is het belangrijk die ontspanning te vinden. Leren hoe je jezelf kan ontspannen, door de dag heen is zo ontzettend belangrijk. Buiten dat voelt het gewoon heerlijk, wanneer je weet dat je jezelf weer op de rails kan krijgen, wanneer je voelt dat je even gestresst bent. Plus, zingen is gewoon zo lekker, omdat je al je gevoel er uit kan gooien! En dan kom ik bij m’n volgende punt!

Uit je gevoel

Zingen; Uit je gevoel!

Je gevoel uitten en het gevoel hebben, dat je je ei kwijt kunt en vervolgens, het loslaten van al je emoties. Dát kan zingen met je doen. Zie je wel eens, die mensen die helemaal in het zingen opgaan. Dat zie je aan hun bewegingen, uitdrukkingen en dat hoor je uiteindelijk in het zingen terug. Het loslaten van je gevoel, je emoties, dát is wat zingen zo héérlijk maakt!  

Ook dat, is een vorm van therapie. We hebben vaak de neiging om onze frustraties op te kroppen. Wanneer je gaat zingen, kan je deze gevoelens er helemaal in loslaten. Dat voelt als een bevrijding en ook dat, verlaagt stress. Dus nog een derde manier waarop zingen stress verlaagt. Je kan je in ieder geval een stuk opgeluchter voelen na een zangles. Niet op de laatste plaats omdat, wanneer je een goede band hebt met je vocal coach, deze ook een rol kan spelen, in het bespreken van je frustraties. In die zin, zijn vocal coaches ook gewoon mensen, waar je je ei bij kwijt kunt! 

Boost je zelfvertrouwen

Zingen; Boost je zelfvertrouwen!

Ik heb zoveel mensen, volwassenen en zeker kinderen en jongeren, dit proces zien doormaken. Het gevolg van dat zelfvertrouwen, is zo mooi! Je ziet hoe de houding veranderd van iemand, hoe diegene gaat stralen, hoe diegene meer gaat durven, hoe diegene zelfverzekerder gaat spreken. Het is prachtig om te zien. ‘En dat alles door te gaan zingen?’, denk je nu misschien? Absoluut!

Zingen is zo iets persoonlijks, dat we ons heel kwetsbaar opstellen, wanneer we gaan zingen voor anderen. Zelfs al is het alleen maar voor je vocal coach! Je neemt veel dingen mee in het dagelijks leven, van wat je toepast in het zingen. Zoals houding, hardop, zonder schroom en met lef zingen en expressief te zijn. Ongemerkt heeft dit een positieve invloed, op hoe je je gedraagt, ook wanneer je niet aan het zingen bent. Ook moet je je schaamte laten vallen tijdens zangles en merk je vaak, dat dit mensen in veel meer gebieden beïnvloed, buiten zingen om. Dat is mooi om te zien, en fijn om te merken bij jezelf.

Leer je lichaam kennen

Zingen; Leer je lichaam kennen

Je gaat leren voelen, wat er in je lichaam gebeurd. Met gitaarles kan je leraar nog zeggen, dat je vinger verkeerd staat, of dat je je hand anders moet zetten. Bij zingen zijn er een aantal aspecten, waarbij je moet voelen, wat je nu eigenlijk doet. Als vocal coach, kan je veel zien, maar ook heel veel niet. Buiten het feit dat er van binnen in je lichaam van alles gebeurd, kan het voor iedereen ook nog eens anders aanvoelen. Zo ga je op een reis door je lichaam, op zoek naar de juiste ademhaling, energie en spierspanning die je nodig hebt, om een gezond stemgeluid te krijgen. Ook dit helpt weer in het dagelijks leven, met je zelfvertrouwen en ontspanning!

So Fun! Zangles

Zingen; So fun!

Zingen is gewoon een van de leukste dingen die er zijn. De meeste mensen doen het, vinden het leuk en genieten er van. Maar zeker wanneer je een leuke klik hebt met je vocal coach, is het geweldig om zangles te volgen! Alle bovenstaande punten kan je dan ook echt delen met iemand en dat geeft zo’n fijn gevoel. Samen serieus zijn, is één aspect, maar lachen is nóg belangrijker. Dus het gelukzalige gevoel van het zingen zelf, word nu vergroot door de persoonlijke connectie die je maakt met je vocal coach. Zangles gaat gewoon niet alleen om het zingen, maar het gaat om zoveel meer! Van jong tot oud, het maakt niet uit. Ik zie iedereen opbloeien en genieten. En als jij ook van zingen houd, en je zoekt nog een super leuke hobby, waarbij je ook je ei kwijt kan, waar je meer zelfvertrouwen van krijgt, die voor ontspanning zorgt én waar je gelukkig en blij van word?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.